Author Topic: De ce trebuie sa defragmentam hard disk-ul?  (Read 1319 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Online Alex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1231
  • Karma: +2/-0
  • Gender: Male
  • Nimic nu este intamplator
    • Videochatinfo
De ce trebuie sa defragmentam hard disk-ul?
« on: January 25, 2013, 12:30:29 AM »
Defragmentarea este procesul de reducere al gradului de fragmentare al datelor pe hard disk. Hard disk-ul este impartit in sectoare de dimensiune identica, fiecare cu o adresa unica (in genul apartamentelor de la bloc). Fisierele pe care le salvam pe hard disk ocupa unul sau mai multe sectoare, adiacente sau nu. Cu cat mai multe fisiere sunt stocate in sectoare neadiacente cu atat avem o fragmentare a datelor mai mare. Principalul efect al unui hard disk cu datele fragmentate este performante slaba la copiere si scriere.
In conditiile in care hard disk-ul este cea mai lenta componenta a unul calculator este lesne de inteles de ce este necesara o defragmentare regulata a datelor de pe disk, efectul fiind o performanta vizibila in toate aplicatiile care lucreaza cu hard disk-ul sistemului.
Cum facem defragmentare?
Partea buna este ca defragmentarea nu are nevoie de un utilitar/program special, toate sistemele de operare Windows venind cu Disk Degragmenter, un program accesibil urmand urmatorii pasi: My Computer -> click dreapta pe discul care trebuie defragmentat (C:, D:, E: etc) si selectare Properties -> selectare tab Tools - > selectare Defragment Now?
Disk Defragmenter din Windows XP

Este recomandata defragmentarea partiei de sistem (discul sau partea de disk pe care este instalat sistemul de operare Windows) la doua saptamani sau o data pe luna. Versiunile mai noi de Windows (Vista si Windows 7) permit chiar setarea pornirii automate a aplicatiei Disk Defragmenter la intervale de timp setate de utilizator.
Cel mai bine este sa programam defragmentarea in clipe in care nu lucram intens la calculator, deoarece defragmentarea este un proces mare consumator de resurse, celelalte aplicatii ruland mult mai lent decat de obicei. Procesul de defragmentare consuma procesor, memorie, hard disk si nu in ultimul rand timp, procesul de defragmentare putand dura si cateva ore in functie de numarul de fisiere si dimensiunea acestora.
Celelalte partitii sufera penalizari de performanta in cazul fisierelor defragmentate, dar sunt mai putin evidente deoarece depind de cat de des le accesam fata de partitia sistem unde sistemul de operare lucreaza in fundal cu fisierele de pe disk.

VideochatInfo

De ce trebuie sa defragmentam hard disk-ul?
« on: January 25, 2013, 12:30:29 AM »